Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Phottix Easy-up Softbox

Introductie

Phottix maakt een aantal producten voor  strobist fotografie. De Easy-up softbox is daar een mooi voorbeeld van. De softbox komt in drie varianten:  een 70x70 cm, een 60x90 cm en een octabox van 80 cm.
Ze worden nu allemaal geleverd met een grid (mijn versie van de 60x90 cm had nog geen grid).

               

Gebruikte techniek

De
softbox werkt als een paraplu , daarom de naam "Easy-up". De Easy-up softbox  bestaat uit drie delen: een softbox paraplu, een wit diffuus front doek en een grid. Je bevestigt de softbox met een neigkop, die je normaal ook gebruikt voor je flits paraplu, op je lichtstandaard.  Phottix verkoopt de Easy-up ook als set met de Varos XS neigkop. Onderin de softbox zit een dubbele rits die je een opening verschaft om de lichtstandaard naar binnen te steken.

       

Als de softbox bevestigd is aan de lichtstandaard kun je de flitser op de neigkop bevestigen. Je richt de flitskop naar de achterkant van de softbox. De zilveren binnenkant van de softbox zal het licht naar voren kaatsen. Het witte diffuus materiaal bevestig je met klittenband aan de voorzijde van de softbox.
Je kunt er dan nog voor kiezen om de grid voor het diffuus te plaatsen als je meer gericht licht nodig hebt. Dit bevestig je ook met klittenband  aan de softbox.

Kwaliteit

De  kwaliteit van de Easy-up softboxen is prima. De softbox wordt geleverd met een hoes om de softbox makkelijk te vervoeren. De ribben binnen in de softbox zijn dubbel uitgevoerd en waar de buitenkant aan de ribben zijn vastgenaaid, zit extra bescherming zodat de ribben niet in het draad snijden.
De achterkant van de stang  is netjes afgesloten door een massief dopje, zodat de stang niet snel zal indeuken. 

 

De verdeling van het licht in de softbox is niet overal gelijk als de flitser rechtop in de softbox staat.
Een meting met een lichtmeter laat zien dat boven in de softbox minder licht aanwezig is dan onderin.
Ik heb de test uitgevoerd met een Canon 580EX II op vol vermogen, zoom op 24 mm.
Boven in de softbox meet ik een waarde van F16.6 en onderin de softbox meet ik een waarde F32.9. In de test foto die ik gemaakt heb, zie je duidelijk het verloop.

       

Ik heb dezelfde test ook nog een keer uitgevoerd in de groothoekstand van 14 mm (groothoek klepje voor de flitser). Dit gaf bijna hetzelfde resultaat.

       

Dit is wat er gebeurt als je de flitser dieper in de softbox plaatst.

      

Als je de flitser meer naar de as van de softbox brengt,  krijg je een betere verdeling van het licht in de softbox.  Phottix levert hier helaas nog geen bracket voor.  



Gebruik

Nu komen we bij het grootste probleem van dit type softbox, het kantelen van de softbox. Je wilt voor het beste resultaat de flitser zo ver mogelijk van de achterkant van de softbox plaatsen, maar dit betekent dat je de stang van de paraplu ook aan het einde aan de neigkop moet bevestigen. De lichtstandaard zal nu aan het begin van de rits zitten en is er geen ruimte meer over om de softbox verder te kantelen.

Er zijn handige mensen die een eigen bracket gemaakt hebben waarmee je de flitser achter in de softbox kan plaatsen.  Helaas heeft Phottix nog geen bracket op de markt gebracht waarmee je dit kunt uitvoeren.
Hier een voorbeeld dat ik heb gevonden op de website van lightenupandshoot.com.



Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een extra neigkop of een standaard met een boom.
Ik gebruik zelf de Falcon Eyes LSB-3. Voordeel van een boom is dat je een contragewicht kunt plaatsen.



In de praktijk

Ik heb de Phottix Easy-softbox in combinatie met de Phottix Odin gebruikt tijdens een swing feest. Het gebruik is zeer handig en de softbox geeft mooi, zacht licht.



Ik heb ook een test uitgevoerd met de Yongnuo ST-E2. Ik was benieuwd of dit in combinatie met deze softbox ging werken. Ik heb hiervoor van de Canon 580 MKII de kop 180° gedraaid zodat de sensor het IR signaal makkelijker kon oppakken.  Tot mijn verbazing werkt deze combinatie prima, zelfs buiten in een positie achter de softbox pakt de flitser het IR signaal op. Tijdens de test was het wel bewolkt. Ik zal de test ook een keer bij zonnig weer uitvoeren.




Alle pluspunten op een rijtje
  1. Makkelijk en snel op te zetten.
  2. Stevige paraplu constructie.
  3. Compact om mee te nemen.
  4. Mooi zacht licht.
  5. Handige grid om het licht nog beter te sturen.
  6. Verkrijgbaar in drie smaken 70x70 cm 60x90  cm en een octabox van 80 cm.
  7. Werkt ook in combinatie met Nikon CLS of Canon IR remote systeem.

Maar ook een paar verbeterpunten
  1. Kantelen kan alleen als je de flitser verder achter in de softbox plaatst.
  2. Verdeling van het licht met een rechtopstaande flitser is niet optimaal.
  3. Bij manual flitsers is het wat lastiger om bij de bediening van de flitser te komen.
Eindoordeel:

Ik vind de Easy-up softbox van Phottix echt een aanrader. Prijs/kwaliteit verhouding is dik in orde.
De softbox kit kost €54,95 bij AQ4U (softbox: 70x70 cm of 60x90 cm en
Varos XS neigkop).
Zonder Varos XS kost de softbox €42,95.

Met dank aan AQ4U voor het leveren van de softbox voor deze test.


Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info